De wereld van sportaccommodaties staat niet stil. Met duurzaamheid en innovatie als speerpunten worden de sportaccommodaties van de toekomst steeds slimmer en groener. Thijs Averes, projectleider sport, vertelt over de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen zijn vakgebied:
“Duurzaamheid is niet langer een keuze, het is hard nodig,” begint Thijs. Steeds vaker wordt er gezocht naar manieren om sportaccommodaties klimaatvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld binnen de hockeysport, waarbij steeds meer velden overstappen op droge velden in plaats van de traditionele watervelden.
“Eerder leek het onmogelijk dat hockeyvelden zonder water goed konden werken. Maar inmiddels liggen er al zo’n tien ‘dry fields’ in Nederland. Deze velden besparen enorme hoeveelheden water – per wedstrijd wordt zo’n 15 kuub water bespaard.”
Thijs legt uit dat circulaire oplossingen steeds belangrijker worden bij het ontwerpen van sportaccommodaties. “Bij nieuwe of om te bouwen sportvelden gebruiken we zoveel mogelijk materialen van oude velden. Dit is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat de velden langer meegaan.” Circulair denken gaat verder dan alleen materialen; ook waterbeheer wordt steeds belangrijker. “Bij Heracles hebben we bijvoorbeeld een systeem dat regenwater opvangt en later gebruikt wordt om het veld zowel ondergronds als bovengronds te beregenen en om het veld te voorzien van beluchting.”
Bij het ontwerpen van sportaccommodaties is de ervaring van de eigenaar, gebruiker en onderhoudsmedewerkers heel belangrijk. “Het is belangrijk dat sporters zich goed voelen op het veld en goed kunnen presteren,” zegt Thijs. Om ervoor te zorgen dat sportaccommodaties echt passen bij wat gebruikers willen, geeft hij gemeenten en verenigingen verschillende opties. “Ik adviseer altijd om verschillende velden in de buurt te bezoeken en uit te proberen, waarbij de eigenaar/leverancier van deze velden ze van de benodigde informatie kan voorzien. Elk veld is anders, en door zelf te ervaren wat goed en minder goed werkt en ervaringen van andere gebruikers, kunnen ze een betere keuze maken.”
Thijs verwacht dat sportaccommodaties in de toekomst steeds meer verschillende functies zullen hebben en beter bestand zullen zijn tegen het klimaat. “Sportparken worden niet alleen plekken om te sporten, maar ook plaatsen waar mensen samenkomen en andere activiteiten doen dan alleen voetbal of korfbal. Duurzaamheid en circulair worden nog belangrijker. Bijvoorbeeld door systemen te gebruiken die regenwater hergebruiken om de wc’s in het clubhuis door te spoelen.”