GRAS Advies (onderdeel van DAGnl) ontwikkelt Soortenmanagementplan (SMP) voor gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland

PERSBERICHT –  Huissen, 29 augustus 2024

GRAS Advies, onderdeel van DAGnl, gaat samen met de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland een Soortenmanagementplan (SMP) opstellen. Dit plan helpt inwoners van de dorpskernen van de gemeenten bij het verduurzamen en isoleren van hun woningen, zonder dat beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, worden verstoord. 

Voordelen van het SMP voor inwoners van de gemeenten

Als inwoners hun huis willen isoleren of verduurzamen, moeten ze eerst onderzoeken of er beschermde diersoorten in hun woning aanwezig zijn, zoals vleermuizen in spouwmuren of mussen onder het dak. Dit onderzoek kan veel tijd en geld kosten. Met het SMP wordt dit onderzoek in één keer voor alle dorpskernen uitgevoerd. Het SMP zorgt voor een overzicht van de verblijfplaatsen van de verschillende diersoorten en hun leefgebieden. Hierdoor kunnen er gerichte maatregelen worden genomen die de diersoorten beschermen, en kunnen alternatieve verblijfplaatsen worden aangeboden. Inwoners ontvangen concrete voorbeelden van maatregelen zoals het gebruik van nestkasten, zodat zij op een diervriendelijke manier hun woning kunnen isoleren en verduurzamen.

Impact van het SMP op biodiversiteit

Het SMP helpt inwoners van de gemeenten om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen rond soortenbescherming. Bovendien zorgt het SMP voor het  behoud van biodiversiteit in de gemeenten Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland. Door het SMP kunnen er slimme keuzes worden gemaakt die goed zijn voor zowel de natuur als de inwoners van de gemeenten.

Hoe gaat het SMP in zijn werk?

Het SMP-project start in september 2024 en zal meerdere jaren duren. GRAS Advies werkt voor dit SMP nauw samen met inwoners van de gemeenten, gemeentelijke instanties en natuurbeschermingsorganisaties om het plan goed uit te voeren en te volgen. Hierbij worden de belangen van zowel de diersoorten als de gemeenschap gerespecteerd. Er wordt gestart met de veldonderzoeken voor de inventarisatie van soorten. De gegevens van de veldonderzoeken worden geanalyseerd. Op basis van de analyse wordt er een advies geschreven hoe de gemeenten voor een goede balans kunnen zorgen tussen het verduurzamen van woningen en het beschermen van diersoorten.

Samenwerking met de gemeenten en inwoners

Door de samenwerking met de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland en de inwoners van deze gemeenten kan GRAS Advies een bredere impact maken op het behoud van deze beschermde diersoorten in de regio’s. Tijdens de ontwikkeling van het SMP komen er verschillende informatieavonden voor inwoners van de gemeenten .